Hemlös i New York

Dokumentären “Homme Less” om modefotografen Mark Reay spelades in i New York 2014. Den skildrar ett skickligt regisserat dubbelliv som framgångsrik på dagen men hemlös på natten och visar den glamourösa stadens skuggsida.

Bor på ett hustak

I dokumentärskildringen får tittaren möta den välvårdade och stilige charmören Mark som i själva verket lever på ett hustak i East Village. I ett undangömt litet språng förvarar han sin sovsäck och sina tillhörigheter under en presenning. Han har levt så här i 6 år. Tidigt på morgonen innan husets invånare vaknar går Mark upp, städar undan sina saker och ger sig ut på Manhattans gator. I själva verket är det en av Marks vänner som bor i huset, men han har ingen aning om att Mark sover på taket.

Varje morgon inleder Mark sin vardagsrutin. Han börjar med att ta sig till en offentlig toalett där han tvättar sig, borstar tänderna och byter kläder. Ombyten, arbetsdator, fotoutrustning och snygga designkläder förvarar han i låsta skåp på olika ställen runt om i staden. Han håller koll på bokningar och arbeten i sin dator och får in en del pengar, men det räcker inte till en bostad. Däremot finansierar pengarna hans välvårdade yttre och han slipper gå hungrig.

Dubbelliv

Ingen känner till hur Mark egentligen bor. Han ser rik ut, arbetar i modebranschen, har ett förflutet som framgångsrik modell och verkar ha allt under kontroll. Han spelar mindre roller i olika filmer och bjuds in till lyxiga fester, men istället för att leva den ultimata amerikanska drömmen är han hemlös i världens rikaste stad. Det händer att han följer med olika kvinnor hem över natten och kan leva normalt i kortare perioder.

Mark Reay vänder upp och ned på bilden av hur en hemlös människa oftast ser ut. De driver omkring på gatorna i sin egen hopplöshet och misär. Deras liv har stannat upp och de har inte längre tillgång till samhällets grundläggande funktioner. Många människor ser med avsky på dessa hemlösa och tänker att de själva aldrig kommer att hamna där. Historien om Mark ställer allt på sin spets och visar att vem som helst när som helst kan hamna i en utsatt situation.

Bild ur verkligheten

När Mark Reay mötte en gammal kollega från tiden som modell berättade han sanningen om sitt liv. Det visade sig att vännen Thomas Wirthenson arbetade med filmskapare och duon beslutade sig för att göra en dokumentär om Marks situation. Filmen hade premiär på en filmfestival i Österrike 2014 och blev en stor succé. Dokumentärfilmen vann flera priser och Mark intervjuades av stora tidningar världen över. Det hela ledde till ett gott slut för Mark del och uppmärksamheten han fick tog honom ur hemlösheten.

Hemlös i New York
Gå till toppen
zakra