Att hjälpa någon i nöd

Enligt en artikel i Expressen har hemlösheten ökat under senare år. Denna artikel har kartlagt akut hemlöshet och man visar statistik med en ökning på hela 30 procent. Orsakerna kan vara många till att en person hamnar i hemlöshet. Allt ifrån ekonomisk utsatthet till missbruk. Medan situationen som hemlös kan uppfattas som hopplös finns det hopp. Hjälp finns att få och som medmänniska kan du hjälpa till på olika sätt. På både stora och små sätt.

De små gesterna gör ibland den stora skillnaden

Medan många av oss oroar oss över att boka ett nytt kontor på hemsidor som Workaround.io har andra inte någonstans att sova om natten. Att kunna oroa sig över vart vi ska åka på semester kan för de som inte har tak över huvudet uppfattas som ett privilegium. Detta betyder inte att du ska ha dåligt samvete över att du har råd att åka på semester. Men kom ihåg att det finns de som inte kan göra det. När du möter dessa människor utanför mataffären och på gatan. Dela då ett leende med dem. Stanna upp och prata en stund. Fråga hur det är. Ibland kan detta lyfta en människa som lever i utsatthet enormt mycket. Med utsatthet följer ofta psykisk ohälsa. Att bli sedd uppskattas därför många gånger extra mycket. Glöm inte att visa din medmänsklighet. Det gör vårt land till en bättre plats att leva på.

Involvera dig lokalt

Det finns idag många som arbetar ideellt med att hjälpa människor som lever i hemlöshet. Allra helst i storstadsregionerna. I Sveriges stora städer finns stadsmissioner som arbetar främst med att hjälpa hemlösa människor. Detta kan ske i form av att anordna soppkök och bjuda på mat. Eller att arrangera en samlingsplats dit man som hemlös kan komma för att känna gemenskap och stöttning. Utöver detta finns det även härbärgen att uppsöka för att få sova i en säng under en natt. I de större städerna finns både akutboenden och tillfälliga boenden.

Om du vill hjälpa till är ett första steg att se vilka organisationer som arbetar i det område som du bor i. Volontärer är alltid välkomna och hjälp behövs alltid. Ett annat sätt att hjälpa till på är att bli månadsgivare till de organisationer som jobbar lokalt med att hjälpa hemlösa människor i utsatthet. En liten slant kan göra väldigt stor skillnad för någon som lever på gatorna. Att donera hundra kronor i månaden kan leda till att fem personer får ett varmt mål mat varje dag. För någon som inte har ätit på flera dagar kan detta vara livsavgörande. Det finns många sätt att hjälpa till på. Att vara månadsgivare är bara ett alternativ av många.

Att hjälpa någon i nöd
Gå till toppen
zakra