Komma ur hemlöshet

Många tror att det inte förekommer hemlöshet i Sverige men så är inte riktigt fallet. Både i små och stora svenska städer finns det hemlösa personer, alltså personer som inte har en bostad att gå hem till. Det kan finnas flera orsaker till att man blir hemlös. Men det går att komma ut ur sin hemlöshet, men hur går man tillväga?

Ta ett lån

Om man inte har någon bostad men samtidigt har en relativt god ekonomi kan det vara läge att ta ett privatlån för att få möjlighet att köpa sig en billig bostad, eller för att i alla fall kunna ta in på vandrarhem eller hotell ett tag. Ibland behöver hemlösheten inte ha att göra med att man har skulder utan det kan helt enkelt vara en bostadsbrist som ställer till det.

Få hjälp av kommunen

Ibland kan det vara så att kommunen har någon form av bostad eller liknande som man kan låna, åtminstone under ett par nätter. Om man som kvinna blivit av med sitt boende på grund av misshandel i hemmet eller liknande kan också kvinnojouren hjälpa till ibland. I varje kommun finns det också en socialtjänst som kan vara behjälplig. I ett akut skede har de till exempel skyldighet att hjälpa till med mat och mediciner. Ibland fungerar det dock inte så bra som man förväntar sig.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att också församlingen i närheten kan hjälpa till. Ibland har de bostäder där hemlösa kan övernatta, i andra fall kan de hjälpa till genom matservering, matkassar eller olika ekonomiska bidrag.

Var kan man ta vägen som hemlös?

Om man plötsligt blivit hemlös kan det vara svårt att veta var man ska ta vägen. Man kanske inte har koll på hur det är att vara hemlös och man kanske inte alls varit förberedd på att något sådant skulle kunna ske. Ett alternativ kan vara att man tar in på ett vandrarhem ett par dagar. Det finns också speciella boenden där hemlösa kan få en sängplats.

Vad orsakar hemlöshet?

Det finns flera anledningar till att man blir hemlös. Man kanske inte har råd med en bostad, eller så finns det inte något stället att bo på i den aktuella staden. Det kan också vara så att man inte haft råd att betala sin hyra och därför har man blivit vräkt.

Hemlös som barn

I Sverige finns det faktiskt också hemlösa barn. Det finns ett visst skyddsnät som säger att barnfamiljer inte ska vräkas men trots skyddsnätet sker det. Det finns dessutom flera ensamkommande barn från andra länder som inte har någon bostad att gå hem till. Hemlösa barn är ofta mycket utsatta och råkar ofta ut för olika former av brott. Det kan också vara svårt för dem att ta sig ur sin situation.

Komma ur hemlöshet
Gå till toppen
zakra