Att bli hemlös

De allra flesta har nog innerst inne en skräck för att bli hemlösa. Det är antagligen inget man tänker på varje dag utan det kanske främst är när man stöter på hemlösheten i tidningar, på TV eller ute på stan som man känner av den där skräcken lite extra. Man kan tro att det i Sverige är omöjligt att bli hemlös men så är inte fallet. Det finns faktiskt flera olika anledningar till att man blir av med sin bostad.

Var gör man av sina saker?

Om man av någon anledning blir hemlös kan man i vissa fall bo på hotell, vandrarhem eller hos en vän en tid. Det kan också gå att få en sängplats hos till exempel Stadsmissionen i den aktuella kommunen. Men om man har möbler och andra saker man inte vill göra sig av med behöver man förvara dem någon stans. Ett alternativ är att hyra ett förråd i Linköping där sakerna ställs undan tills dess att man kan ta hand om dem på egen hand. Ett annat alternativ är att bara ta vara på det man är extremt rädd om och sedan sälja de andra sakerna.

Varför blir man hemlös?

Man kan bli hemlös av flera anledningar. Det kan vara som så att man inte kan betala sin hyra och blir vräkt. Så behöver dock inte vara fallet. Det kan också vara så att man inte har råd att bo kvar i sin bostad om den ska renoveras och en hyreshöjning kommer efter det. Det kan också vara så att man haft ett rivningskontrakt, eller så ska den hyresvärd man haft plötsligt använda bostaden för egna ändamål. Om det börjar brinna i den egna bostaden eller om något annat inträffar kan man också stå utan någonstans att bo helt plötsligt.

Att man är hemlös behöver alltså inte ha att göra med att man har dålig ekonomi. Vem som helst kan bli hemlös och det kan vara bra att tänka på att ha en reservplan om det skulle ske.

Att få hjälp

Om man plötsligt står utan någonstans att bo kan ett alternativ vara att man tar in på hotell, eller att man bor hos vänner och familj ett tag. Det kan också vara klokt att kontakta kommunens socialtjänst eller den lokala församlingen för att höra om de kan hjälpa till på något sätt.

Finna en ny bostad

Att finna en bostad är sällan lätt. Det spelar ingen roll om man flyttar hemifrån eller om man blivit av med sin bostad av annan anledning. Om man inte har några krav på att bo i en viss stad eller liknande kan det gå lite lättare. Då kan man dock behöva flytta relativt långt för att hitta ett boende som passar.

Att bli hemlös
Gå till toppen
zakra